Remodelling of a two and a half-storey private semi detached residence in Kota Kemuning by Core Design Workshop

POSTED 4 years ago

Remodeled and redesigned semi-detached house in Kota Kemuning by Core Design Workshop.

This semi detached home began as just another typical local Malaysian property developer’s housing design built in the year 1999; located in the suburb of the green residential area of Kota Kemuning and just 40 minutes away from the city of Kuala Lumpur in Malaysia provides the home the closeness to the city center yet the beauty of more lush surroundings. Looking to extensively remodel the dated look and layout of this semi detached house, the owners called on the expert services of Core Design Workshop.

An essence of key importance in the original house is its location at an end of a cul-de-sac and the sizeable East facing side which is adjacent to a private garden surrounding this home. With trees providing a more green perimeter, the owner’s initial brief was to turn this old home into one that has a more contemporary design and a desired layout that allows the indoor spaces to be more focused to the garden.

The brief was taken as the fundamental of the overall design approach. By first tearing down all walls on east facing facade of the original house and replacing them with full height glazing doors and windows. This approach helps further the sense of spaciousness and connection with the side garden. A newly created double height Serambi or patio space separates the indoors and outdoors and becomes a transitional space moving from the contemporary interior to the lush green garden.

To maintain the overall concept and maintaining a more modern minimalist approach to the design of the house, the internal walls were removed to allow more garden views permeate into most parts of the house. On the parti-wall and as a direct response to the more open views on the east facade, a skylight was introduced above the newly configured stairwell and allows daylight to wash down the double height brick clad wall, like an artwork canvas responding to the greenery surrounding the house.

“Less is More” a phrase adopted in 1947 by architect Ludwig Mies van der Rohe is a precept for Minimalist design and Architecture.

In remodelling this aged home, the philosophy was again adopted by the Core Design Workshop team and further adapted in context with our local Malaysian environment, social and culture norms in a way that exudes coherence and harmony with its more localized skew.  

Photography by Idzwan Junaidi.

MORE PHOTOS

ASK A QUESTION

0 Comments